ניקיון הוא לכאורה סוג עבודה בלתי מזיק. אם עושים זאת בבית, זו היא בכלל פעילות חביבה ונינוחה – אפילו אין צורך למהר. אבל גם זה יכול להיות מסוכן. רצפה חלקה, חומרי ניקוי מסוכנים, ניסיון להגיע למקום גבוה עם סולם לא תקין – אלה רק שלוש דוגמאות, לדברים שעשויים להיות גורם לתאונה. כך שתאונות כאלה למרבה הצער, בסופו של דבר מתרחשות. מה עושים במקרה כזה, מבחינת מיצוי זכויות?
במבט רחב
על תאונות נוטים לחשוב יותר במושגים של יציאה החוצה. לכאורה, הבית בטוח, אך בחוץ יש מגוון סכנות, בכביש ובכלל. למעשה, תאונות רבות מתרחשות בבתים פרטיים. כך גם לגבי ניקוי במהלך עבודה: לכאורה סביבה מקצועית ומסודרת, אך תמיד עלולות להיות הפתעות והתרחשויות לא צפויות. תאונות כאלה גם קשורות באופן טבעי לדיני הביטוח והנזיקין. להרחבה כללית, באתר LAWTIP ניתן למצוא מידע נוסף על תחומים אלה. נקודה חשובה, היא שרבים לא מודעים לאפשרות לקבל פיצויים וסיוע מסוגים דומים, גם על תאונות במהלך ניקיון. בהתאם לנסיבות התאונה, אתם עשויים להיות זכאים לסיוע כזה מגופים שונים, כולל ביטוחים פרטיים או ביטוח לאומי, כולל קביעת אחוזי נכות, קצבת אובדן כושר עבודה וכדומה.
מה עושים בפועל
אם התרחשה תאונה כזו, חשוב להתחיל לטפל בכך מהיבט הזכויות, מוקדם ככל הניתן. כבר מההתחלה, חיוני לתעד הכול. לרשום מה קרה ומתי, לצלם את הפציעה ונסיבות התרחשותה, לשמור מסמכים על טיפול רפואי וכדומה. מומלץ לפנות לעורך דין שמתמחה בתאונות. בעזרתו, תוכלו לקבל תמונה מדויקת יותר של האפשרויות להמשך, בהתאם לנסיבותיכם האישיות. תקבלו תשובות לשאלות כמו מה הזכויות שכנראה מגיעות לכם, את מי כדאי לתבוע ובמה מיצוי זכויותיכם יהיה כרוך.
הוכחת נזק
הזכאות לזכויות השונות, מתבססת לרוב על יכולת להוכיח פגיעה בתפקודכם. זו צריכה להיות פגיעה משמעותית, אשר נגרמה בוודאות עקב התאונה בה מדובר. כיצד מוכיחים דבר כזה? לשם כך, נעזרים במסמכים רפואיים רלוונטיים, דוגמת מסמכים מהאשפוז מייד לאחר התאונה או ביקור אצל רופא בעקבותיה. בכול מקרה, התהליך יהיה כרוך כנראה גם בהשגת חוות דעת של רופא מומחה.
חשיבות הזמן
חשוב לפעול במהירות, מאחר שיש צורך גם לתעד את הדברים קרוב ככול הניתן להתרחשותם וגם לבצע את התהליכים הבירוקראטיים השונים, מבלי לחרוג ממסגרות הזמן שהם מכתיבים. לדוגמה: לביטוח לאומי יש להגיש תביעה בתוך 90 יום. דוגמה נוספת: בדיקה רפואית (שתסייע לבסס את פנייתכם לביטוח לאומי) אמורה להתבצע בתוך 72 שעות מהפגיעה.
את מי תובעים
ביטוח לאומי הוא גורם אחד, שתמיד כדאי לקחת בחשבון לגבי השאלה את מי לתבוע. זאת, מאחר שהוא ביטוח חובה ושהוא מבטח אותנו בביטוח תאונות אישיות (ולעתים מבטחים ביטוח כזה במסגרת פרטית). לעתים, בהתאם לנסיבות, עשויים לתבוע גורמים נוספים. אלה לרוב ביטוחים פרטיים שעשינו. אך אם נחזור לדוגמה של סולם רעוע, ייתכן שניתן לתבוע גם גורם כמו החברה שממנה קניתם את הסולם.
פרטי הפרטים
יש בנושא זה פרטים רבים, אשר עשויים להיות שונים למדי, בהתאם לנסיבות האישיות שלכם ולנסיבות התאונה עצמה. אלה כמה דוגמאות להמחשה:
פעמים רבות יש לאנשים כפל ביטוחים ואז עולה השאלה החשובה, איזה מהביטוחים עדיף לתבוע.
אם מדובר בדמי תאונה מהביטוח הלאומי, עקרות בית זכאיות לו רק החל מהיום ה-15 שלאחר התאונה.
אם תקבלו פיצוי מתמשך, הוא עשוי להיות מוגבל בזמן. למשל, משך תשלום דמי תאונה הוא לכל היותר 90 יום בשנה קלנדארית.
לסיכום
חשוב להיות מודעים לנושא זה ובשעת הצורך, לפעול במהירות ולמצות את זכויותיכם.