אם גם אתם שוקלים לשפץ את הבית בקרוב או שאפילו כבר התחלתם שיפוץ שכזה, אתם כנראה יודעים כבר שמדובר במשימה די מאומצת, כזו שתדרוש מאיתנו לא מעט אנרגיה וריכוז וכדאי בהחלט לגשת לזה כשאנו במיטבנו. חיידק ההליקובקטר הוא חיידק נפוץ מאד בקיבה ומי שסובל מכמויות גבוהות שלו יתקשה מאד לעמוד במשימות מורכבות כמו שיפוץ הבית ויאלץ להתמודד עם תחושת נפיחות, צרבות, בחילות, גזים, כאבי בטן ועוד שלל תסמינים ״חביבים״ שכאלו. אז רגע לפני שמתמסרים לצבע ולבחירת הרהיטים, שווה להקדיש זמן להתמודדות עם החיידק ולגשת למשימה במלוא הריכוז והבריאות. אם כך – בואו נבין מהו חיידק ההליקובקטר ואיך אפשר להתמודד איתו.
מה זה הליקובקטר?
הליקובקטר פילורי הוא סוג של חיידק בקיבה שעלול לגרום לזיהומים בקיבה ובמעי הדק. ההערכה היא כי עד מחצית מאוכלוסיית העולם נגועה בהליקובקטר ולמרות שאנשים רבים אינם חווים תסמינים כלשהם, הוא עלול לגרום למגוון של בעיות עיכול. אחד התסמינים השכיחים ביותר של זיהום הליקובקטר הוא דלקת קיבה כרונית, שהיא דלקת של רירית הקיבה. זה יכול לגרום לתסמינים כמו כאבי בטן, נפיחות, בחילות ואובדן תיאבון. במקרים מסוימים, הליקובקטר יכול להוביל גם לבעיות בריאותיות חמורות יותר, כגון כיבים, סרטן קיבה ולימפומה מסוג מאלט.
אבחון
האבחון נעשה בדרך כלל באמצעות אחת מהבדיקות הבאות: בדיקת דם, בדיקת צואה, בדיקת נשיפה ואנדוסקופיה או שילוב של כמה מהן. כאשר האבחון חיובי לרוב מומלץ לטפל בכדי להפחית את הסיכון לסיבוכים נוספים.
טיפול קונבציונלי לצד שינוי באורח החיים
הטיפול בהליקובקטר כולל בדרך כלל שילוב של אנטיביוטיקה עם תרופות המפחיתות את רמת החומציות בקיבה. המטרה של האנטיביוטיקה לחסל את ריבוי החיידקים בקיבה בעוד שהתרופות עוזרות להפחית את הסימפטומים של דלקת קיבה ולזרז ריפוי של כל כיב שאולי התפתח.
נוסף לטיפול הרפואי ישנם מספר שינויים באורח החיים שיכולים לעזור להפחית את הסימפטומים של החיידק ולזרז את תהליך ההחלמה. צעדים כמו מעבר לתזונה בריאה דלה בשומן ועשיר בסיבים, הימנעות ממזון חריף ושומני, הפסקת עישון והפחתה של מתח בעבודה ובחיים בכלל – כל אלו קריטיים ויעזרו להיפטר מהחיידק מהר יותר.
נסו תרופות סבתא ואמצעים טבעיים
אפשר במקביל לנסות תרופות סבתא וטיפולים טבעיים כגון:
- שום: לשום יש תכונות אנטיבקטריאליות והוא עשוי להיות יעיל בהשמדת החיידק.
- דבש מנוקה: סוג של דבש הידוע בתכונותיו האנטי בקטריאליות ויכול לעזור.
- אלוורה: לאלוורה יש תכונות אנטי דלקתיות והיא מסייעת בהרגעה של מערכת העיכול והפחתת התסמינים.
- ג׳ינג׳ר: גם לג׳ינג׳ר תכונות אנטי דלקתיות ויכול להרגיע את מערכת העיכול ולשכך תסמינים.
משתמשים בתרופות אחרות עוד לפני ההליקובקטר? התייעצו עם הרופא
חשוב להימנע מנטילת תרופות נוגדות דלקת לא סטרואידיות כגון איבופרופן ואספירין שעלולות לגרות את הקיבה ולהגביר את הסיכון לכיבים. בכל מקרה חשוב מאד להתייעץ עם הרופא לגבי השימוש בתרופות וניהול נכון של התסמינים.
לסיכום
הליקובקטר פילורי הוא סוג של חיידק שיכול לגרום למגוון של בעיות עיכול, כולל דלקת קיבה, כיבים ואפילו סרטן קיבה. אם אתם סובלים מתסמינים של החיידק חשוב לפנות לטיפול רפואי ולהיבדק. הטיפול כולל בדרך כלל שילוב של אנטיביוטיקה ותרופות נוגדות חומציות, וביצוע שינויים באורח החיים, כגון הקפדה על תזונה בריאה, הפסקת עישון והפחתת מתח.
המידע באתר הוא לא חוות דעת רפואית או המלצה רפואית מכל סוג שהוא, כדי לקבל את הטיפול המדויק לצורך הטיפול בבעיה יש לפנות לרופא ו/או למומחה בלבד